Pikantní fazolová polévka se švestkami
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 250 g Mrkev kořen
- 300 g Pórek
- 50 g Švestky sušené
- 150 g Petržel kořen
- 200 g Fazole mungo
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Estragon
- 1 kávová lžička Saturejka
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Šalotka
- 4 ks Cibulka jarní
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 2 polévková lžíce Sirup javorový
- 3 polévková lžíce Víno rýžové čínské
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 350 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 158 g
- Sodík 1355 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 952.4 mg
- Vláknina 17843.8 mg
- Vitamín A 17843.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 75.6 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené švestky bez pecek omyjeme a pokrájíme na menší kousky. Fazole mungo propláchneme v sítu a necháme okapat. Jarní cibulku očistíme a pokrájíme na kolečka.
-
2
V hrnci si na rozpuštěném másle zpěníme cibulku, zalijeme ji 1 litrem bujonu z kořenové zeleniny a přivedeme k varu. Vložíme do ní fazole mungo, sušené švestky, 3 lžíce rýžového vína a 2 lžíce javorového sirupu.
-
3
Polévku pomalu vaříme asi 6 minut, podle chuti dosolíme a opepříme bílým pepřem.
-
4
Každou porci posypeme omytou, drobně pokrájenou pažitkou.
-
5
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
-
6
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
-
7
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
-
8
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
-
9
Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
-
10
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.