Zeleninový bujon s prosem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 250 g Mrkev kořen
  • 300 g Pórek
  • 100 g Proso loupané - jáhly
  • 100 g Šunka dušená
  • 150 g Petržel kořen
  • 200 g Rukola
  • 50 g Semínka slunečnicová loupaná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Bazalka
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Estragon
  • 1 kávová lžička Saturejka
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Šalotka
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 496 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 168 g
  • Sodík 832 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 24.5 mg
  • Draslík 978.8 mg
  • Vláknina 14317.2 mg
  • Vitamín A 14317.2 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 77.9 mg
  • Vitamín E 3.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Slunečnicová semínka si v pánvi bez tuku opražíme dozlatova.

  • 2

    Vepřovou šunku pokrájíme na kostičky. Omytou rukolu potrháme na menší kousky.

  • 3

    V hrnci rozpustíme bylinkové máslo a pokrájenou šunku s rukolou podusíme.

  • 4

    Přilijeme 1 litr bujonu z kořenové zeleniny, přivedeme k varu, zmírníme teplotu, přidáme proso a pomalu vaříme přibližně ¨

  • 5

    8-12 minut.

  • 6

    Bujon dochutíme solí, každou porci posypeme slunečnicovými semínky a podáváme.

  • 7

    Bujon z kořenové zeleniny [30788]:

  • 8

    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.

  • 9

    Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.

  • 10

    V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.

  • 11

    Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.

  • 12

    Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.

Komentáře k receptu