Zeleninový bujon s prosem
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 250 g Mrkev kořen
- 300 g Pórek
- 100 g Proso loupané - jáhly
- 100 g Šunka dušená
- 150 g Petržel kořen
- 200 g Rukola
- 50 g Semínka slunečnicová loupaná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Estragon
- 1 kávová lžička Saturejka
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Šalotka
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 496 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 168 g
- Sodík 832 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 24.5 mg
- Draslík 978.8 mg
- Vláknina 14317.2 mg
- Vitamín A 14317.2 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 77.9 mg
- Vitamín E 3.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slunečnicová semínka si v pánvi bez tuku opražíme dozlatova.
-
2
Vepřovou šunku pokrájíme na kostičky. Omytou rukolu potrháme na menší kousky.
-
3
V hrnci rozpustíme bylinkové máslo a pokrájenou šunku s rukolou podusíme.
-
4
Přilijeme 1 litr bujonu z kořenové zeleniny, přivedeme k varu, zmírníme teplotu, přidáme proso a pomalu vaříme přibližně ¨
-
5
8-12 minut.
-
6
Bujon dochutíme solí, každou porci posypeme slunečnicovými semínky a podáváme.
-
7
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
-
8
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
-
9
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
-
10
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
-
11
Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
-
12
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.