Krémový zeleninový bujon s kerblíkem

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Ječmen - obilky
  • 100 g Smetana jihočeská zakysaná15%
  • 100 g Celer bulvový
  • 250 g Mrkev kořen
  • 150 g Petržel kořen
  • 300 g Pórek
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Bazalka
  • 1 kávová lžička Estragon
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Saturejka
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Šalotka
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Kerblík
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 340 kcal
  • Sacharidy 57 g
  • Tuky 154 g
  • Sodík 820 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 51 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 945.7 mg
  • Vláknina 18265.2 mg
  • Vitamín A 18265.2 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 71.2 mg
  • Vitamín E 3.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem si namočíme ječmen do studené vody. Druhý den ho scedíme. Omytý kerblík pokrájíme nadrobno.

  • 2

    Litr bujonu z kořenové zeleniny přivedeme k varu, snížíme teplotu, přidáme ječmen, sůl, bílý pepř, mletou papriku, pomalu vaříme asi 2 minuty. Přimícháme 100 g zakysané smetany, necháme přejít varem. Každou porci posypeme kerblíkem a podáváme.

  • 3

    Bujon z kořenové zeleniny [30788]:

  • 4

    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.

  • 5

    Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.

  • 6

    V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.

  • 7

    Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.

  • 8

    Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.

Komentáře k receptu