Krémový zeleninový bujon s kerblíkem
Suroviny
- 100 g Ječmen - obilky
- 100 g Smetana jihočeská zakysaná15%
- 100 g Celer bulvový
- 250 g Mrkev kořen
- 150 g Petržel kořen
- 300 g Pórek
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Estragon
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Saturejka
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Šalotka
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Kerblík
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 340 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 154 g
- Sodík 820 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 945.7 mg
- Vláknina 18265.2 mg
- Vitamín A 18265.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 71.2 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem si namočíme ječmen do studené vody. Druhý den ho scedíme. Omytý kerblík pokrájíme nadrobno.
-
2
Litr bujonu z kořenové zeleniny přivedeme k varu, snížíme teplotu, přidáme ječmen, sůl, bílý pepř, mletou papriku, pomalu vaříme asi 2 minuty. Přimícháme 100 g zakysané smetany, necháme přejít varem. Každou porci posypeme kerblíkem a podáváme.
-
3
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
-
4
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
-
5
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
-
6
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
-
7
Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
-
8
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.