Paprikové špagety s pestem
Suroviny
- 50 g Sýr Parmezán
- 50 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 700 g Paprikové lusky čerstvé
- 400 g Špagety
- 145 ml Olej olivový
- 125 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Oregano čerstvé
- 1 kávová lžička Rozmarýn čerstvý
- 1 hrst Bazalka
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 4 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Oříšky piniové
- 2 polévková lžíce Ocet vinný červený
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 928 kcal
- Sacharidy 92 g
- Tuky 51 g
- Sodík 583 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 9.1 mg
- Draslík 479.3 mg
- Vláknina 1482.8 mg
- Vitamín A 1482.8 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 166.7 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bazalku omyjeme, osušíme a nasekáme. Piniové oříšky nasucho opražíme, česnek nakrájíme na kousky. Vše osolíme 1/2 lžičkou soli a rozmixujeme. Přidáme nastrouhaný sýr, přilijeme 125 ml oleje a mícháme, aby vznikla kompaktní zelená hmota.
-
2
Špagety uvaříme v osolené vodě, scedíme, necháme okapat.
-
3
Očištěné, na nudličky nakrájené papriky podusíme na zbylém oleji 5 minut. Přilijeme vývar, ocet a povaříme dalších 5 minut. Ochutíme solí, pepřem, nasekaným oreganem a rozmarýnem.
-
4
Špagety v nahřáté míse promícháme s paprikovou směsí a pestem. Upravíme na talíře a podáváme.