Holubí bujon s opečeným chlebem
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 100 g Sýr Ementál (Primátor)
- 10 g Zázvor mletý
- 100 g Petržel kořen
- 4 krajíc Chléb celozrnný žitný
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 3 ks Jalovec
- 3 ks Cibulka jarní
- 3 ks Fenykl sladký - hlíza
- 2 ks Cibule červená
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Víno portské
- 1 kg Holub
- 0.5 polévková lžíce Celer - nať
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Řeřicha
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- 1 polévková lžíce Česnekové máslo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1270 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 105 g
- Sodík 2780 mg
- Bílkoviny 60 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 268.9 mg
- Draslík 1627.6 mg
- Vláknina 17561.4 mg
- Vitamín A 17561.4 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 59.8 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
4 krajíce žitného chleba rozkrájíme na obdélníky, potřeme česnekovým máslem, posypeme nastrouhaným sýrem Ementálem a dáme na plechu zapéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200 °C přibližně 5-7 minut.
-
2
Fenykl a jarní cibulku očistíme a omyjeme. Fenykl pokrájíme na nudličky. Jarní cibulku pokrájíme na tenká kolečka. Oloupaný a omytý zázvor nastrouháme.
-
3
V hrnci na rozpáleném arašídovém oleji krátce cibulku s fenyklem podusíme, ochutíme solí, strouhaným zázvorem, bílým pepřem, promícháme a zalijeme 1 litrem holubího bujonu. Přidáme portské bílé víno a zeleninu vaříme pomalu 7 minut.
-
4
Porce polévky ozdobíme omytou, drobně pokrájenou řeřichou a podáváme s opečeným chlebem.
-
5
Bujon z holoubat [30620]:
-
6
Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
-
7
V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
-
8
Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
-
9
Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
-
10
Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
-
11
Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.