Holubí polévka s kuřecím masem a jogurtem
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 200 g Kuřecí prsa
- 150 g Mrkev kořen
- 150 g Pastinák
- 200 g Pórek
- 100 g Petržel kořen
- 100 g Jogurt bílý
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 3 ks Rajčata
- 3 ks Jalovec
- 4 ks Cibulka jarní
- 2 ks Cibule červená
- 1 špetka Šafrán
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 1 dl Víno portské
- 1 kg Holub
- 0.5 polévková lžíce Celer - nať
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1165 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 92 g
- Sodík 2714 mg
- Bílkoviny 65 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 272.5 mg
- Draslík 1328.3 mg
- Vláknina 16877.2 mg
- Vitamín A 16877.2 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 67.5 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme a omyjeme jarní cibulku, pastinák a rajčata. Cibulku s pastinákem pokrájíme na tenká kolečka. Rajčata zbavená semínek pokrájíme na osminky.
-
2
Omytá a osušená kuřecí prsa pokrájíme na nudličky. Petrželku kudrnku omyjeme, necháme odkapat a otrháme lístky, které odložíme na ozdobu.
-
3
V 1 litru holubího bujonu povaříme při mírné teplotě zeleninu s masem přibližně 10 minut. Přilijeme 1 dl portského bílého vína, dochutíme solí, mletou paprikou a bílým mletým pepřem, vaříme 2 minuty. Nakonec opatrně přimícháme vyšlehaný bílý jogurt.
-
4
Polévku podáváme ozdobenou lístky petrželky kudrnky.
-
5
Bujon z holoubat [30620]:
-
6
Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
-
7
V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
-
8
Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
-
9
Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
-
10
Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
-
11
Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.