Holubí polévka s kuřecím masem a jogurtem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 200 g Kuřecí prsa
  • 150 g Mrkev kořen
  • 150 g Pastinák
  • 200 g Pórek
  • 100 g Petržel kořen
  • 100 g Jogurt bílý
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 3 ks Rajčata
  • 3 ks Jalovec
  • 4 ks Cibulka jarní
  • 2 ks Cibule červená
  • 1 špetka Šafrán
  • 0.5 l Víno bílé
  • 1 l Voda pitná
  • 1 dl Víno portské
  • 1 kg Holub
  • 0.5 polévková lžíce Celer - nať
  • 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Sůl mořská
  • 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1165 kcal
  • Sacharidy 47 g
  • Tuky 92 g
  • Sodík 2714 mg
  • Bílkoviny 65 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 272.5 mg
  • Draslík 1328.3 mg
  • Vláknina 16877.2 mg
  • Vitamín A 16877.2 mg
  • Vitamín B6 1.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 67.5 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme a omyjeme jarní cibulku, pastinák a rajčata. Cibulku s pastinákem pokrájíme na tenká kolečka. Rajčata zbavená semínek pokrájíme na osminky.

  • 2

    Omytá a osušená kuřecí prsa pokrájíme na nudličky. Petrželku kudrnku omyjeme, necháme odkapat a otrháme lístky, které odložíme na ozdobu.

  • 3

    V 1 litru holubího bujonu povaříme při mírné teplotě zeleninu s masem přibližně 10 minut. Přilijeme 1 dl portského bílého vína, dochutíme solí, mletou paprikou a bílým mletým pepřem, vaříme 2 minuty. Nakonec opatrně přimícháme vyšlehaný bílý jogurt.

  • 4

    Polévku podáváme ozdobenou lístky petrželky kudrnky.

  • 5

    Bujon z holoubat [30620]:

  • 6

    Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.

  • 7

    V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.

  • 8

    Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.

  • 9

    Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.

  • 10

    Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.

  • 11

    Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.

Komentáře k receptu