Kořeněná zelňačka s houbami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 30 g Houby sušené
  • 60 g Celer bulvový
  • 60 g Mrkev kořen
  • 60 g Petržel kořen
  • 50 g Sádlo škvařené
  • 50 g Mouka pšeničná hladká
  • 300 g Vepřová plec
  • 250 g Klobása ostravská
  • 240 g Zelí kysané
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 4 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 463 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 61 g
  • Sodík 312 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 52.3 mg
  • Draslík 531 mg
  • Vláknina 6551.2 mg
  • Vitamín A 6551.2 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21.1 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Maso očistíme, zelí překrájíme, zeleninu oloupeme, česnek utřeme se špetkou soli, cibuli nakrájíme najemno. Ve vodě s 1 lžičkou soli uvaříme doměkka maso s houbami a celou klobásou. Když je maso poloměkké, přidáme zeleninu, zelí i s nálevem a dovaříme.

  • 2

    V mezičase v silnostěnném hrnci zpěníme na sádle cibuli, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zředíme ji 200 ml vody, když se začne jíška vařit, zašleháme vývar se zelím, z něhož jsme vyjmuli maso, kořenovou zeleninu a klobásu. Vše nakrájíme na drobnější kostky a vrátíme do polévky. Před koncem varu ochutíme pepřem, majoránkou a utřeným česnekem.

Komentáře k receptu