Holubí bujon se sójovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 150 g Mrkev kořen
  • 100 g Petržel kořen
  • 0.5 kávová lžička Pepř citronový
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 ks Cibule červená
  • 3 ks Jalovec
  • 0.5 l Víno bílé
  • 1 l Voda pitná
  • 1 kg Holub
  • 3 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 0.5 polévková lžíce Celer - nať
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Sůl mořská
  • 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 981 kcal
  • Sacharidy 28 g
  • Tuky 90 g
  • Sodík 2758 mg
  • Bílkoviny 52 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 240.5 mg
  • Draslík 844.6 mg
  • Vláknina 9051.5 mg
  • Vitamín A 9051.5 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 51.9 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pažitku a petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme.

  • 2

    V hrnci si přivedeme k varu 1 litr holubího bujonu, vložíme do něj pokrájené uvařené holubí maso, ochutíme sójovou omáčkou a citronovým pepřem a pomalu vaříme 8 minut.

  • 3

    Porce bujonu posypeme bylinkami a podáváme.

  • 4

    Bujon z holoubat [30620]:

  • 5

    Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.

  • 6

    V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.

  • 7

    Poté k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 l vody, 1 lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.

  • 8

    Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.

  • 9

    Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.

  • 10

    Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce), potom z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.

Komentáře k receptu