Houbová polévka se šlehačkou
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 150 g Houby sušené
- 50 g Houby čerstvé
- 100 g Petržel kořen
- 200 g Hrášek mražený
- 2 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Bazalka
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 0.5 kávová lžička Sůl mořská
- 2 ks Cibule
- 200 ks Mrkev kořen
- 2 ks Česnek
- 3 ks Jalovec
- 1 ks Cibule červená
- 1.5 l Voda pitná
- 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Kerblík
- 2 polévková lžíce Česnekové máslo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 3691 kcal
- Sacharidy 607 g
- Tuky 17273 g
- Sodík 736 mg
- Bílkoviny 100 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 37.6 mg
- Draslík 1558.9 mg
- Vláknina 481126 mg
- Vitamín A 481126 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.9 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 151.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé klouzky očistíme, omyjeme a pokrájíme na proužky. Červenou cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Kerblík omyjeme a bazalku omyjeme, otrháme lístky a odložíme na misku (použijeme je k ozdobení polévky).
-
2
Mražený hrášek promyjeme pod tekoucí vodou.
-
3
V hrnci na česnekovém másle podusíme cibuli, přidáme klouzky, pepř, kmín a dusíme asi 5 minut. Pak přilijeme 1 litr houbového bujonu, přivedeme k varu, přidáme hrášek a vaříme 7 minut.
-
4
Dochutíme solí a přimícháme kerblík.
-
5
Každou porci podáváme s kopečkem šlehačky, který ozdobíme lístky bazalky.
-
6
Bujon z hub [30579]:
-
7
Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
-
8
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
-
9
Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
-
10
Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
-
11
Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
-
12
Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.