Celerová polévka s drožďovými knedlíčky
Suroviny
- 220 g Celer bulvový
- 60 g Droždí
- 200 g Strouhanka
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1.5 ks Cibule
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bujón slepičí
- 1 špetka Kmín mletý
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 284 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 14 g
- Sodík 1426 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 157.5 mg
- Draslík 580.4 mg
- Vláknina 5294 mg
- Vitamín A 5294 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.2 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Celou cibuli jemně nakrájíme, celer očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle, pokrájíme půlku další cibule a dáme stranou, petrželovou nať jemně posekáme.
-
2
V silnostěnném hrnci na másle zpěníme pokrájenou celou cibuli, přidáme nastrouhaný celer a mícháme, dokud celer nezezlátne. Poté vlijeme 1,5 vody, 3/4 lžičky soli, slepičí bujon a vaříme na mírném plameni.
-
3
V mezičase připravíme knedlíčky. Půlku cibule zpěníme na oleji, přidáme rozdrobené droždí, mletý kmín a za stálého míchání smažíme, dokud droždí nezezlátne. Hotové droždí necháme v misce zchladnout, vsypeme strouhanku, mletou papriku, 1/4 lžičky soli, rozšlehané vejce a tolik mléka, aby vznikla hutná hmota. Z ní na prkénku posypaném strouhankou tvoříme malé knedlíčky. Vkládáme je do vroucí polévky a vaříme asi pět minut. Do hotové polévky vmícháme petrželovou nať.