Celerová polévka s drožďovými knedlíčky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 220 g Celer bulvový
  • 60 g Droždí
  • 200 g Strouhanka
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1.5 ks Cibule
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Bujón slepičí
  • 1 špetka Kmín mletý
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 284 kcal
  • Sacharidy 27 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 1426 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 157.5 mg
  • Draslík 580.4 mg
  • Vláknina 5294 mg
  • Vitamín A 5294 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.2 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 36.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Celou cibuli jemně nakrájíme, celer očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle, pokrájíme půlku další cibule a dáme stranou, petrželovou nať jemně posekáme.

  • 2

    V silnostěnném hrnci na másle zpěníme pokrájenou celou cibuli, přidáme nastrouhaný celer a mícháme, dokud celer nezezlátne. Poté vlijeme 1,5 vody, 3/4 lžičky soli, slepičí bujon a vaříme na mírném plameni.

  • 3

    V mezičase připravíme knedlíčky. Půlku cibule zpěníme na oleji, přidáme rozdrobené droždí, mletý kmín a za stálého míchání smažíme, dokud droždí nezezlátne. Hotové droždí necháme v misce zchladnout, vsypeme strouhanku, mletou papriku, 1/4 lžičky soli, rozšlehané vejce a tolik mléka, aby vznikla hutná hmota. Z ní na prkénku posypaném strouhankou tvoříme malé knedlíčky. Vkládáme je do vroucí polévky a vaříme asi pět minut. Do hotové polévky vmícháme petrželovou nať.

Komentáře k receptu