Plněná vepřová roláda s jablečným pyré
Suroviny
- 115 g Strouhanka
- 5 g Cukr třtinový
- 15 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Šťáva citrónová
- 2 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 3 ks Jablka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Skořice mletá
- 1 špetka Zázvor mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1.3 kg Vepřová kýta
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Bylinky čerstvé - svazek
- 3 polévková lžíce Šťáva jablečná 100%
- 3 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 633 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 38 g
- Sodík 293 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 148.2 mg
- Draslík 936.7 mg
- Vláknina 7625.2 mg
- Vitamín A 7625.2 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu zapneme na 220 stupňů Celsia. Nejdříve uděláme nádivku, a to tak, že na pánvičce necháme zesklovatět cibulku spolu s česnekem. Pánvičku odstavíme z plotýnky a do ní ještě přidáme strouhanku spolu s citrónovou kůrou, šalvějí, nakrájeným jablkem a nasekanou čerstvou petrželkou. Ochutíme kořením.
-
2
Naklepané vepřové maso položíme na stůl tak, abychom na něj mohli rozvrstvit nádivku a vše dobře zarolovat a převázat nití. Do pekáčku položíme najemno nakrájenou cibulku, a na tuto cibulku vklademe právě zavinutý závitek. Pečeme ho zhruba 35 minut v troubě při teplotě 190 stupňů Celsia po dobu ještě 90 minut. Když už je jídlo skoro hotové, zhruba tak 15 minut před koncem pečení, pekáček přikryjeme alobalem.
-
3
Poté uvaříme omáčku: do menšího kastrůlku vložíme jablka, zázvor, skořici a zakápneme to všechno jablečnou šťávou nebo moštem. Po dobu 5-8 minut do změknutí všech ingrediencí je vše nutné alespoň dvakrát promíchat. Do omáčky ještě přilijeme citrónovou šťávu, trochu cukru, soli a pepře. Zbývá nám ještě vybrat kousek skořice, přidáme máslo a takto hotovou omáčku vlijeme do nádoby. Vepřovou roládu servírujeme ve vlastní šťávě s jablečným pyré.