Zeleninová polévka se šunkou
Suroviny
- 70 g Celer bulvový
- 250 g Celer bulvový
- 150 g Květák
- 100 g Mrkev kořen
- 100 g Mrkev kořen
- 250 g Pórek
- 150 g Šunka dušená
- 200 g Tuřín
- 70 g Petržel kořen
- 200 g Petržel kořen
- 200 g Romanesco
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Libeček
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 1 l Voda pitná
- 0.5 l Víno růžové
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- 3 polévková lžíce Sherry brandy
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- 2 polévková lžíce Pesto
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 3 polévková lžíce Máslo bylinkové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 672 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 144 g
- Sodík 2803 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 98.1 mg
- Draslík 977.1 mg
- Vláknina 39574.4 mg
- Vitamín A 39574.4 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 132.8 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dušenou šunku pokrájíme na nudličky.
-
2
Očištěnou a omytou mrkev, celer a petržel pokrájíme na nudličky. Petržel kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme.
-
3
Omytou brokolici Romanesco a květák rozdělíme na růžičky.
-
4
V hrnci na rozpuštěném bylinkovém másle podusíme kořeněnou zeleninu.
-
5
Přilijeme 1 litr zeleninového bujonu a pomalu vaříme 5 - 6 minut.
-
6
Ochutíme solí, černým pepřem, pastou Pesto, 3 lžícemi Sherry brandy, vložíme pokrájenou šunku a vaříme ještě přibližně 2 minuty.
-
7
V hrnečku rozkvedláme vejce se strouhankou a pak je opatrně vlijeme do polévky a vaříme 1 minutu.
-
8
Porce posypeme petrželkou kudrnkou a podáváme.
-
9
Zeleninový bujon [30258]:
-
10
Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
-
11
V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
-
12
Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
-
13
svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
-
14
Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
-
15
Případně dochutíme solí a pepřem.