Polévka s brokolicí a květákem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Anglická slanina
  • 50 g Celer bulvový
  • 250 g Celer bulvový
  • 200 g Květák
  • 100 g Mrkev kořen
  • 100 g Mrkev kořen
  • 250 g Pórek
  • 200 g Tuřín
  • 200 g Petržel kořen
  • 50 g Petržel kudrnka
  • 200 g Romanesco
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Libeček
  • 9 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Jalovec
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 l Víno růžové
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Bazalka
  • 3 polévková lžíce Sherry brandy
  • 2 polévková lžíce Sůl mořská
  • 2 polévková lžíce Pesto
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 773 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 159 g
  • Sodík 3044 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 55 g
  • Cholesterol 55.5 mg
  • Draslík 1023.9 mg
  • Vláknina 39287 mg
  • Vitamín A 39287 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 131.4 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 35.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Anglickou slaninu pokrájíme na plátky a v hrnci je z každé strany osmažíme dozlatova, vyjmeme z pánve a odložíme.

  • 2

    Omytou brokolici Romanesco a květák rozdělíme na růžičky. Očištěnou a omytou mrkev, celer a petržel pokrájíme na nudličky. Petržel kudrnku a bazalku omyjeme a drobně pokrájíme.

  • 3

    V hrnci na rozpáleném másle a omastku ze slaniny podusíme kořenovou zeleninu.

  • 4

    Přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, přidáme brokolici, květákové růžičky, bazalku a pomalu vaříme 5 - 6 minut.

  • 5

    Ochutíme solí, pepřem, 2 lžícemi pasty Pesto, 3 lžícemi Sherry brandy, čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem a vaříme ještě přibližně 2 minuty.

  • 6

    Porce posypeme petrželkou a podáváme s opraženou slaninou, kterou vložíme těsně před podáváním do polévky.

  • 7

    Zeleninový bujon [30258]:

  • 8

    Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.

  • 9

    V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.

  • 10

    Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,

  • 11

    svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.

  • 12

    Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.

  • 13

    Případně dochutíme solí a pepřem.

Komentáře k receptu