Zeleninový bujon s koriandrem
Suroviny
- 250 g Celer bulvový
- 100 g Mrkev kořen
- 250 g Pórek
- 200 g Tuřín
- 200 g Petržel kořen
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Libeček
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 2 špetka Sůl
- 1 l Voda pitná
- 0.5 l Víno růžové
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 414 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 72 g
- Sodík 2419 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 18 mg
- Draslík 703.7 mg
- Vláknina 28598.6 mg
- Vitamín A 28598.6 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 90.8 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dva omyté svazky koriandru (2 lžíce) svážeme a vložíme do vařícího zeleninového bujonu. Při mírné teplotě vaříme 15 minut.
-
2
Pak bujon znovu scedíme a pro pikantnost dochutíme čerstvě pomletým pepřem, solí a podáváme.
-
3
Zeleninový bujon [30258]:
-
4
Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
-
5
V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
-
6
Přilijeme 0,5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
-
7
svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
-
8
Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
-
9
Případně dochutíme solí a pepřem.