Kokosová humrová polévka
Suroviny
- 300 g Brambory
- 200 g Kedlubna
- 150 g Mrkev kořen
- 200 g Filé z aljašské tresky
- 159 g Celer řapíkatý
- 200 g Celer řapíkatý
- 300 g Paprika červená
- 200 g Kokosový krém
- 700 g Humr
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Estragon
- 10 kávová lžička Pepř 4 barev
- 2 ks Mrkev kořen
- 6 ks Krevety tygří - loupané
- 5 ks Nové koření celé
- 2 ks Feferony
- 3 ks Cibule červená
- 0.5 l Víno bílé
- 1.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Olej z vlašských ořechů
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Limetková šťáva
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1832 kcal
- Sacharidy 128 g
- Tuky 305 g
- Sodík 2722 mg
- Bílkoviny 395 g
- Uhlovodany 72 g
- Cholesterol 1761.3 mg
- Draslík 1507.9 mg
- Vláknina 41532.6 mg
- Vitamín A 41532.6 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 129.7 mg
- Vitamín E 4.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve připravíme zeleninu, kterou očistíme a omyjeme: červené brambory pokrájíme na kostičky, červenou cibuli pokrájíme nadrobno, mrkev s feferonkami (bez semínek) pokrájíme na tenká kolečka, řapíkatý celer pokrájíme na proužky. Z petrželky kudrnky otrháme lístky a odložíme na ozdobu. Z estragonu otrháme lístky (1 lžičku).
-
2
Omyté filé z tresky pokrájíme na kousky velikosti sousta.
-
3
V hrnci rozpálíme olej z vlašských ořechů a cibuli s mrkví a estragonové lístky krátce podusíme. Přilijeme 1 litr humrového bujonu, přivedeme k varu, vložíme zbytek zeleniny s treskou, dochutíme solí a pepřem a vše vaříme při mírné teplotě 6-8 minut. Přimícháme 200g neslazeného kokosového krému a dochutíme 1/2 až 1 lžicí limetkové šťávy.
-
4
Krémovou kokosovou polévku podáváme ozdobenou petrželkou.
-
5
Humrový bujon [30179]:
-
6
Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme.
-
7
Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky.
-
8
V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1 1/2 litru vody a 1/2 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 1/2 lžičky kmínu a 2 lžíce rajského protlaku a 1.5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut.
-
9
Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut.
-
10
Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.