Vánoční polévka s krutony z housky
Suroviny
- 180 g Celer bulvový
- 1500 g Kapr obecný
- 150 g Máslo čerstvé
- 120 g Mrkev kořen
- 120 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Muškátový oříšek
- 1 ks Cibule
- 2 ks Žemle tuková
- 4 ks Pepř černý celý
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 662 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 36 g
- Sodík 307 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 195.1 mg
- Draslík 1390.5 mg
- Vláknina 18293.2 mg
- Vitamín A 18293.2 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 39.9 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 40.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rybí hlavu, ocasní porci kapra a vnitřnosti očistíme. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké nudličky.
-
2
S kořením zhruba dvacet minutu vaříme hlavu a ocasní porci kapra a rozdrcený česnek. Poté přecedíme a v části vývaru uvaříme vnitřnosti.
-
3
Kořenovou zeleninu usmažíme na 50 gramech másla a odložíme.
-
4
Na dalších 50 gramech másla ve větším silnostěnném hrnci smažíme jíšku z mouky, zalijeme po částech vývarem, dobře rozšleháme a dvacet minut povaříme. Poté přidáme obrané rybí maso, pokrájené vnitřnosti, zeleninu, muškátový oříšek a sůl. Prohřejeme s celerovou natí, odstavíme a vsypeme posekanou petrželovou nať.
-
5
Zvlášť usmažíme krutony na zbylém másle. Můžeme z pečiva vykrajovat vánoční motivy.
-
6
Krutony servírujeme k rybí polévce na zvláštní misce.