Staročeská vánoční polévka
Suroviny
- 150 g Kapří jikry
- 150 g Hrách žlutý předvařený
- 150 g Mlíčí z kapra
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 1 ks Hřebíček
- 6 ks Pepř černý celý
- 2 ks Rybí hlavy
- 2 l Voda pitná
- 2 kg Kapr obecný
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 686 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 30 g
- Sodík 478 mg
- Bílkoviny 73 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 325.7 mg
- Draslík 1700.4 mg
- Vláknina 21894.1 mg
- Vitamín A 21894.1 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.3 mg
- Vitamín E 4.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Podle návodu na obalu uvaříme předvařených hrách.
-
2
Zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky. Kapří hlavy, ocasní porce, mlíčí a jikry očistíme.
-
3
Připravíme vývar z hlav a ocasních porcí kapra, s kořením, solí a cibulí. Směs vaříme zhruba půl hodiny. Poté vývar přecedíme a v části uvaříme mlíčí a jikry, které poté vyjmeme a pokrájíme. Obereme maso z hlav a ocasních porcí kapra.
-
4
Zeleninu smažíme na 1,5 lžíci másla. Do hlubší pánve vsypeme mouku a smažíme na zbylém másle, až zezlátne. Přilijeme po částech přecezený vývar a dobře rozšleháme a provaříme. Do vývaru propasírujeme uvařený hrách, přidáme pokrájené mlíčí, jikry, rybí maso, zeleninu, chvíli povaříme, odstavíme a přimícháme posekanou petrželovou nať.