Humrový máslový bujon

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Kedlubna
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 200 g Celer řapíkatý
  • 300 g Paprika červená
  • 700 g Humr
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Kmín celý
  • 10 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 6 ks Krevety tygří - loupané
  • 5 ks Nové koření celé
  • 1 špetka Chilli koření mleté
  • 0.5 l Víno bílé
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1.5 polévková lžíce Sůl
  • 4 polévková lžíce Dolin - Vermouth
  • 1 polévková lžíce Kapary
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1647 kcal
  • Sacharidy 78 g
  • Tuky 225 g
  • Sodík 2567 mg
  • Bílkoviny 382 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 1771.3 mg
  • Draslík 973.4 mg
  • Vláknina 29608.9 mg
  • Vitamín A 29608.9 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 107.9 mg
  • Vitamín E 4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 30.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy dáme 100 g měkkého másla, které vymícháme do pěny se 4 lžícemi Dolin-Vermouth. 1 lžíci nakládaných kaparů scedíme, necháme okapat a přimícháme je do máslové pěny.

  • 2

    V hrnci přivedeme k varu 1 litr humrového bujonu a odstavíme z plotny.

  • 3

    Pak do něj vmícháme máslovou pěnu, dochutíme solí, špetkou chilli a podáváme.

  • 4

    Humrový bujon [30179]:

  • 5

    Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme.

  • 6

    Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky.

  • 7

    V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1 1/2 litru vody a 1/2 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 1/2 lžičky kmínu a 2 lžíce rajského protlaku a 1.5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut.

  • 8

    Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut.

  • 9

    Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.

Komentáře k receptu