Humrový bujon
Suroviny
- 200 g Kedlubna
- 200 g Celer řapíkatý
- 300 g Paprika červená
- 700 g Humr
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 6 kávová lžička Pepř 4 barev
- 2 ks Mrkev kořen
- 6 ks Krevety tygří - loupané
- 5 ks Nové koření celé
- 0.5 l Víno bílé
- 1.5 l Voda pitná
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 1 polévková lžíce Máslo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 715 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 102 g
- Sodík 1234 mg
- Bílkoviny 190 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 870.6 mg
- Draslík 485.1 mg
- Vláknina 11137.8 mg
- Vitamín A 11137.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 54 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme.
-
2
Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky.
-
3
V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1,5 litru vody a 0,5 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 0,5 lžičky kmínu a 2 lžíce rajského protlaku a 1,5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut.
-
4
Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut.
-
5
Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.
-
6