Humrový bujon

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 200 g Kedlubna
  • 200 g Celer řapíkatý
  • 300 g Paprika červená
  • 700 g Humr
  • 0.5 kávová lžička Kmín celý
  • 6 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 6 ks Krevety tygří - loupané
  • 5 ks Nové koření celé
  • 0.5 l Víno bílé
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1.5 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • 1 polévková lžíce Máslo
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 715 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 102 g
  • Sodík 1234 mg
  • Bílkoviny 190 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 870.6 mg
  • Draslík 485.1 mg
  • Vláknina 11137.8 mg
  • Vitamín A 11137.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 54 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme.

  • 2

    Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky.

  • 3

    V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1,5 litru vody a 0,5 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 0,5 lžičky kmínu a 2 lžíce rajského protlaku a 1,5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut.

  • 4

    Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut.

  • 5

    Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.

  • 6

Komentáře k receptu