Rybí polévka s treskou a slaninou
Suroviny
- 200 g Brambory
- 300 g Rajčata
- 150 g Slanina vepřová
- 300 g Zeleninová směs jarní - mražená
- 500 g Mušle Venušiny
- 500 g Filety z tresky tmavé
- 250 g Rybí hlavy
- 250 g Rybí odřezky
- 2 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Kmín mletý
- 3 ks Šalotka
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Limetka
- 8 ks Mušle svatojakubské
- 2 špetka Nové koření mleté
- 2 špetka Zázvor mletý
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 3 stroužek Česnek
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 896 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 32 g
- Sodík 1906 mg
- Bílkoviny 74 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 69.9 mg
- Draslík 1390.2 mg
- Vláknina 17104.8 mg
- Vitamín A 17104.8 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.6 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté filety z tresky osušíme a pokapeme šťávou z limetky, opepříme, posypeme paprikou, pokrájíme na menší kusy a odložíme na 10 minut do mísy.
-
2
Petrželovou nať omyjeme a pokrájíme nadrobno. Oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostičky.
-
3
Prorostlou slaninu nakrájíme na proužky a usmažíme ji v hrnci dozlatova. Přidáme tresku, promícháme a krátce osmahneme.
-
4
Přilijeme 1 litr bujonu z mušlí a vložíme kostky brambor.
-
5
Když polévka přijde k varu, vložíme mraženou jarní zeleninu a vaříme 5 - 7 minut.
-
6
Polévku dochutíme solí, mletým kmínem, petrželkou a podáváme.
-
7
Bujon z mušlí a ryb [30049]:
-
8
Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
-
9
Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
-
10
Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
-
11
Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
-
12
Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.