Rybí knedlíčkový bujon
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 250 g Chřest bílý
- 150 g Mrkev kořen
- 500 g Lín
- 200 g Fenykl sladký - hlíza
- 150 g Petržel kořen
- 500 g Rybí hlavy
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1 špetka Nové koření mleté
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 1 l Voda pitná
- 0.5 dl Víno bílé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 2 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 438 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 105 g
- Sodík 1114 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 139.3 mg
- Draslík 982.5 mg
- Vláknina 14864.2 mg
- Vitamín A 14864.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 66.6 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
1 litr rybího studeného vývaru (viz rybí vývar s fenyklem) přecedíme, abychom získali čistý bujon, a dáme ho znovu vařit.
-
2
Petrželovou nať (1/2 lžíce) a koriandr (1 lžíce) omyjeme a petrželku drobně pokrájíme.
-
3
Omyté filety z lína pokapeme citronovou šťávou, dáme do mísy a rozmixujeme je na kaši. Přidáme vejce, zakysanou smetanu, pepř, sůl, špetku sladké papriky a špetku nového koření, 1-2 lžíce hrubé mouky a 1/2 lžíce petrželky. Rybí směs dobře vymícháme a utvoříme knedlíčky (prsty si při tvarování knedlíčků namáčíme do vody, aby se těsto nelepilo).
-
4
Bílý nakládaný chřest scedíme a necháme odkapat.
-
5
Do vařícího bujonu vložíme knedlíčky a pomalu je vaříme necelých 8 minut. Polévku dochutíme solí a citronovým pepřem.
-
6
Těsně před dovařením přimícháme do bujonu okapaný chřest, aby se prohřál.
-
7
Bujon podáváme s lístky koriandru.
-
8
Rybí vývar s fenyklem [29924]:
-
9
Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel a fenykl) očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
-
10
Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
-
11
V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
-
12
Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.