Polévka z račí pasty
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 200 g Fenykl sladký - hlíza
- 150 g Petržel kořen
- 80 g Račí pasta
- 500 g Rybí hlavy
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1 ks Jalovec
- 1 l Voda pitná
- 0.5 dl Víno bílé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Víno bílé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 437 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 113 g
- Sodík 972 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 78 mg
- Draslík 831.7 mg
- Vláknina 12115.1 mg
- Vitamín A 12115.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 61.3 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do 1 litru horkého rybího vývaru přimícháme 80 g račí polévkové pasty, povaříme 10 minut, přidáme 3 lžíce bílého vína, mletou papriku, sůl a pepř podle chuti, posypeme omytou, drobně pokrájenou pažitkou a podáváme.
-
2
Rybí vývar s fenyklem [29924]:
-
3
Kořenovou zeleninu: Mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
-
4
Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
-
5
V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
-
6
Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.