Rybí karamelový bujon
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 200 g Fenykl sladký - hlíza
- 150 g Petržel kořen
- 500 g Rybí hlavy
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1 l Voda pitná
- 0.5 dl Víno bílé
- 1.5 polévková lžíce Cukr třtinový
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 5 polévková lžíce Víno červené
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 398 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 110 g
- Sodík 877 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 90 mg
- Draslík 839.7 mg
- Vláknina 11966.1 mg
- Vitamín A 11966.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 60.1 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Uvařený studený rybí vývar scedíme, abychom dosáhli úplně čistý bujon.
-
2
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme třtinový cukr, který za stálého míchání zkaramelizujeme, hned do něj opatrně přimícháme 2 lžíce hladké mouky a následně 5 lžic červeného vína. Dobře promícháme, aby se ingredience spojily, pak přilijeme čistý rybí bujon, dochutíme solí, pepřem, posypeme omytým drobně pokrájeným koprem a podáváme. Rybí vývar s fenyklem [29924]:
-
3
Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
-
4
Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
-
5
V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
-
6
Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.