Vínový bujon s čevabčiči

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 125 g Skopová plec
  • 125 g Vepřové maso libové
  • 200 g Kuřecí drůbky
  • 150 g Oříšky makadamové
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 0.5 kávová lžička Kmín mletý
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Jalovec
  • 1 ks Petržel kořen
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 stroužek Česnek
  • 5 dl Víno červené
  • 7 dl Voda pitná
  • 1 kg Bažant obecný
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 0.83 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Strouhanka
  • 0.5 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
  • 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
  • 0.5 polévková lžíce Hořčice
  • 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 864 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 50 g
  • Sodík 582 mg
  • Bílkoviny 58 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 261.3 mg
  • Draslík 1038.4 mg
  • Vláknina 16113.3 mg
  • Vitamín A 16113.3 mg
  • Vitamín B6 1.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 55.6 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 535.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si čevabčiči: Pomeleme omyté, na malé kousky pokrájené vepřové a skopové maso spolu s česnekem. Směs dáme do mísy, přidáme očištěnou, drobně pokrájenou cibuli, 1/2 lžíce hořčice, 1/2 lžíce worcesteru, 1 vejce, 2 lžíce strouhanky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky mletého kmínu a směs dobře vymícháme a necháme 30 minut odpočinout. Pomocí rukou vytvarujeme malé šišky (při hnětení mletého masa si prsty namočíme vždy do studené vody, maso se tak nelepí). Pak je v pánvi na rozpáleném oleji ze všech stran osmažíme do zlatohněda. Vychladlé čevabčiči pokrájíme na plátky.

  • 2

    V hrnci si na bylinkovém másle opečeme dozlatova pokrájené makadamové oříšky, přimícháme k nim prolisovaný česnek, mletou papriku a zalijeme 1 litrem vínového bujonu, který ochutíme solí a bílým pepřem a vaříme asi 5 minut.

  • 3

    Pak polévku nalijeme do talířů, do kterých jsme rozdělili plátky čevabčiči a podáváme.

  • 4

    Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:

  • 5

    Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.

  • 6

    Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkového listu, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.

  • 7

    Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.

Komentáře k receptu