Vínový bujon s čevabčiči
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 125 g Skopová plec
- 125 g Vepřové maso libové
- 200 g Kuřecí drůbky
- 150 g Oříšky makadamové
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 0.5 kávová lžička Kmín mletý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 1 ks Petržel kořen
- 2 stroužek Česnek
- 2 stroužek Česnek
- 2 stroužek Česnek
- 5 dl Víno červené
- 7 dl Voda pitná
- 1 kg Bažant obecný
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 0.83 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- 0.5 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
- 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
- 0.5 polévková lžíce Hořčice
- 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 864 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 50 g
- Sodík 582 mg
- Bílkoviny 58 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 261.3 mg
- Draslík 1038.4 mg
- Vláknina 16113.3 mg
- Vitamín A 16113.3 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 55.6 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 535.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si čevabčiči: Pomeleme omyté, na malé kousky pokrájené vepřové a skopové maso spolu s česnekem. Směs dáme do mísy, přidáme očištěnou, drobně pokrájenou cibuli, 1/2 lžíce hořčice, 1/2 lžíce worcesteru, 1 vejce, 2 lžíce strouhanky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky mletého kmínu a směs dobře vymícháme a necháme 30 minut odpočinout. Pomocí rukou vytvarujeme malé šišky (při hnětení mletého masa si prsty namočíme vždy do studené vody, maso se tak nelepí). Pak je v pánvi na rozpáleném oleji ze všech stran osmažíme do zlatohněda. Vychladlé čevabčiči pokrájíme na plátky.
-
2
V hrnci si na bylinkovém másle opečeme dozlatova pokrájené makadamové oříšky, přimícháme k nim prolisovaný česnek, mletou papriku a zalijeme 1 litrem vínového bujonu, který ochutíme solí a bílým pepřem a vaříme asi 5 minut.
-
3
Pak polévku nalijeme do talířů, do kterých jsme rozdělili plátky čevabčiči a podáváme.
-
4
Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:
-
5
Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
-
6
Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkového listu, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
-
7
Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.