Plněné rýžové kuličky
Suroviny
- 100 g Hrášek
- 20 g Máslo čerstvé
- 50 g Sýr Parmezán
- 10 g Houby sušené
- 100 g Hovězí maso mleté
- 250 g Rýže carnaroli
- 75 g Mozzarella
- 20 ml Víno bílé
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Tuk
- 1 balení Strouhanka
- 2 polévková lžíce Bazalka
- 3 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 4972 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 516 g
- Sodík 1050 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 566.3 mg
- Draslík 302.4 mg
- Vláknina 3924.8 mg
- Vitamín A 3924.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.4 mg
- Vitamín E 3.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži nasypeme do 3/4 litru vroucí osolené vody a zlehka vaříme asi 20 minut. Často mícháme. Po uvaření vmícháme nasekané bylinky, máslo, vejce a nastrouhaný parmezán. Podle chuti opepříme a necháme vychladnout.
-
2
Do horké vody namočíme na 20 minut houby. Poté je z vody vyjmeme, necháme okapat a nadrobno nakrájíme. Vodu z hub odstavíme stranou. Cibuli jemně nasekáme.
-
3
V hrnci zahřejeme 2 polévkové lžíce rostlinného oleje a osmahneme na něm cibuli. Přidáme houby, hrášek, rajčatový protlak a vodu z hub. Přilijeme víno a 20 minut při mírné teplotě dusíme.
-
4
V pánvi zahřejeme zbylý rostlinný olej a zprudka na něm opečeme mleté maso. Pečeme asi 5 minut. Poté jej vmícháme do zeleninové směsi a dusíme tak dlouho, dokud se všechna tekutina neodpaří. Necháme vychladnout.
-
5
Okapanou mozzarellu nakrájíme na kostičky. Vlhkýma rukama tvoříme z rýže kuličky, které uprostřed promáčkneme a naplníme vždy 2 kávovými lžičkami masové směsi se zeleninou a 2-3 kostičkami mozzarelly. Poté kuličku opět uzavřeme a obalíme ve strouhance.
-
6
Připravené kuličky fritujeme zhruba 4-5 minut dozlatova v rozpáleném tuku na 170 °C. Opečené necháme okapat.