Pomerančovo-mangové rizoto
Suroviny
- 250 g Rýže carnaroli
- 200 ml Víno bílé
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mango
- 6 ks Pomeranče
- 1 ks Chilli paprička
- 12 ks Cibulka jarní
- 1 ks Koriandr čerstvý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.5 l Vývar zeleninový
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Sýr Parmezán
- 4 polévková lžíce Ocet vinný
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 708 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 18 g
- Sodík 803 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 70 g
- Cholesterol 20.4 mg
- Draslík 1131 mg
- Vláknina 24302.8 mg
- Vitamín A 24302.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 211.7 mg
- Vitamín E 4.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Manga oloupeme, jedno z nich nakrájíme na kostky a druhé na plátky. Ze 2 pomerančů si vymačkáme šťávu, ostatní oloupeme, pečlivě je očistíme, rozdělíme na dílky a odstraníme vnitřní blány.
-
2
Cibuli a chilli papričku nakrájíme na kostičky. V hrnci zahřejeme 1 polévkovou lžíci másla a necháme na ní zesklovatět cibuli a chilli papričku. Přidáme rýži, kterou krátce osmahneme, poté zalijeme octem, pomerančovou šťávou a vínem. Přimícháme kostičky manga a postupně přilijeme zeleninový vývar. Podle chuti osolíme a za častého zamíchání vaříme asi 25 minut.
-
3
Jarní cibulky nakrájíme na asi 5 cm dlouhé kousky, které opékáme 4 minuty na pánvi se zahřátým olejem. Podle chuti osolíme, opepříme a přimícháme polovinu pomerančových dílků, nastrouhaný parmezán a zbytek másla. Vše promícháme s rýží a podle chuti osolíme a opepříme.
-
4
Na talíře servírujeme rizoto s jarními cibulkami, zbylými plátky pomeranče a plátky manga. Pokrm posypeme čerstvým koriandrem.