Krůta plněná sladkou nádivkou
Suroviny
- 300 g Kaštany jedlé
- 100 g Sádlo vepřové škvařené
- 200 g Rýže loupaná
- 3 g Hřebíček
- 5 g Skořice mletá
- 40 g Oříšky piniové
- 200 g Hrozinky
- 6 g Pepř černý mletý
- 100 g Sůl
- 6 g Kmín drcený
- 1 ks Cibule
- 2 ks Jablka
- 1 dl Víno bílé
- 2 dl Voda pitná
- 5 kg Krůta mražená
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 865 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 23 g
- Sodík 3884 mg
- Bílkoviny 113 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 423.3 mg
- Vláknina 5936.2 mg
- Vitamín A 5936.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na hlubší pánvi osmažíme na sádle nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kousky pokrájené krůtí vnitřnosti a 5 minut restujeme. Nakonec přisypeme hrozinky, skořici, piniové oříšky, vyloupané jedlé kaštany, hřebíček a rýži. Vše zalijeme vínem a vodou, promícháme a necháme 30 minut vařit na mírném ohni. Po odstavení osolíme, opepříme a vzniklou směsí naplníme vykuchanou krůtu, kterou uvnitř potřeme solí. Krůtu zašijeme, vložíme na pekáč, pořádně osolíme a okmínujeme. Do všech rohů pekáče dáme půlky jablka a pečeme asi 4 hodiny ve středně vyhřáté troubě nejprve zakrytý alobalem, často podléváme.
-
2
Krůtu porcujeme vystydlou, aby se náplň při krájení nevydrolila, potom krátce dopečeme a servírujeme porce zalité vypečenou šťávou.