Polévka s perličkou
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Kapusta růžičková
- 200 g Kuřecí drůbky
- 50 g Nudle vlasové
- 400 g Perlička prsa
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 2 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pomeranče
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 1 ks Petržel kořen
- 2 stroužek Česnek
- 5 dl Víno červené
- 7 dl Voda pitná
- 1 kg Bažant obecný
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Meduňka
- 1 polévková lžíce Campari Orange bitter
- 1 polévková lžíce Likér Cointreau
- 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1006 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 116 g
- Sodík 841 mg
- Bílkoviny 97 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 308.5 mg
- Draslík 1706.2 mg
- Vláknina 24492.9 mg
- Vitamín A 24492.9 mg
- Vitamín B6 2.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 111.3 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytá a osušená prsa perličky pokrájíme na hranolky.
-
2
Cibuli s růžičkovou kapustou očistíme a omyjeme. Omyté lístky meduňky odložíme na misku, použijeme je na ozdobu.
-
3
Omytý pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme a kůru nakrájíme na tenké nudličky.
-
4
V hrnci na rozpáleném másle zpěníme cibuli, přidáme pokrájené maso, růžičkovou kapustu, osolíme, opepříme, promícháme a dusíme pod poklicí přibližně 5-7 minut. Pak přilijeme 1 litr vínového vývaru, do něj přimícháme 1 lžíci Campari a 1 lžíci likéru Cointreau. Když polévka přijde k varu, snížíme teplotu a maso vaříme 6 minut. Pak přidáme 1 lžíci pomerančové kůry, citronový pepř a sůl podle chuti. Vaříme ještě dalších 6 minut.
-
5
V menším hrnci uvaříme vlasové nudle podle návodu, pak je scedíme a zamícháme do uvařené polévky, kterou podáváme s 1-2 lístky meduňky.
-
6
Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:
-
7
Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
-
8
Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaný česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
-
9
Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.