Polévka s perličkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 200 g Kapusta růžičková
  • 200 g Kuřecí drůbky
  • 50 g Nudle vlasové
  • 400 g Perlička prsa
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 0.5 kávová lžička Pepř citronový
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Pomeranče
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Jalovec
  • 1 ks Petržel kořen
  • 2 stroužek Česnek
  • 5 dl Víno červené
  • 7 dl Voda pitná
  • 1 kg Bažant obecný
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Meduňka
  • 1 polévková lžíce Campari Orange bitter
  • 1 polévková lžíce Likér Cointreau
  • 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1006 kcal
  • Sacharidy 57 g
  • Tuky 116 g
  • Sodík 841 mg
  • Bílkoviny 97 g
  • Uhlovodany 42 g
  • Cholesterol 308.5 mg
  • Draslík 1706.2 mg
  • Vláknina 24492.9 mg
  • Vitamín A 24492.9 mg
  • Vitamín B6 2.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 111.3 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytá a osušená prsa perličky pokrájíme na hranolky.

  • 2

    Cibuli s růžičkovou kapustou očistíme a omyjeme. Omyté lístky meduňky odložíme na misku, použijeme je na ozdobu.

  • 3

    Omytý pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme a kůru nakrájíme na tenké nudličky.

  • 4

    V hrnci na rozpáleném másle zpěníme cibuli, přidáme pokrájené maso, růžičkovou kapustu, osolíme, opepříme, promícháme a dusíme pod poklicí přibližně 5-7 minut. Pak přilijeme 1 litr vínového vývaru, do něj přimícháme 1 lžíci Campari a 1 lžíci likéru Cointreau. Když polévka přijde k varu, snížíme teplotu a maso vaříme 6 minut. Pak přidáme 1 lžíci pomerančové kůry, citronový pepř a sůl podle chuti. Vaříme ještě dalších 6 minut.

  • 5

    V menším hrnci uvaříme vlasové nudle podle návodu, pak je scedíme a zamícháme do uvařené polévky, kterou podáváme s 1-2 lístky meduňky.

  • 6

    Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:

  • 7

    Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.

  • 8

    Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaný česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.

  • 9

    Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.

Komentáře k receptu