Pikantní kachní bujon se švestkami
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Játra kuřecí
- 100 g Švestky
- 150 g Žaludky drůbeží
- 150 g Kuřecí srdíčka
- 200 g Kachní prsa
- 1 krajíc Chléb konzumní
- 1 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 3 ks Rajčata
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Petržel kořen
- 1 špetka Kardamom
- 0.5 l Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
- 4 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 1 kg Kachna mražená
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Nové koření celé
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 3 polévková lžíce Husí sádlo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1587 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 294 g
- Sodík 598 mg
- Bílkoviny 66 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 245.9 mg
- Draslík 1015.3 mg
- Vláknina 13923 mg
- Vitamín A 13923 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 72.3 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 38.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené švestky (bez pecek) omyjeme a pokrájíme na kousky. Omytá kachní prsa pokrájíme na nudličky.
-
2
V hrnci rozpustíme 2 lžíce másla, přimícháme mletý pepř a maso, které dusíme přibližně 5 minut. Pak přimícháme pokrájené švestky, rozdrobený krajíc chleba a dusíme dalších 5 minut.
-
3
Potom přilijeme 0.5 litru kachního bujonu a 0.5 litru černého piva a pomalu vaříme 5-7 minut.
-
4
Polévku dochutíme solí, pepřem, kardamomem a podáváme.
-
5
Bujon z kachny [29086]:
-
6
Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce.
-
7
Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
-
8
Mezitím si očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
-
9
Šalvějové lístky omyjeme a přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
-
10
Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a pak ho necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
-
11
Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu, nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.