Rýžový nákyp s paprikami
Suroviny
- 200 g Rýže loupaná
- 200 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 80 g Olivy černé
- 2 kávová lžička Olej olivový
- 2 ks Cibule
- 2 ks Rajčata
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bazalka
- 1 ks Paprika zelená
- 1 ks Paprika červená
- 10 ks Rajčata sušená sterilovaná
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.25 l Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2120 kcal
- Sacharidy 223 g
- Tuky 130 g
- Sodík 2245 mg
- Bílkoviny 63 g
- Uhlovodany 220 g
- Cholesterol 134.9 mg
- Draslík 11701.5 mg
- Vláknina 92209.8 mg
- Vitamín A 92209.8 mg
- Vitamín B6 2.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 783.7 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži vaříme v osolené vroucí vodě podle návodu na obalu. Troubu předehřejeme na 190 stupňů Celsia. Zapékací mísu vymažeme máslem. Papriky omyjeme, rozpůlíme, očistíme a nakrájíme na kostičky. Bazalku omyjeme, lístky otrháme a nasekáme najemno. Cibuli oloupeme a nasekáme.
-
2
Sušená rajčata nakrájíme na proužky, smícháme s uvařenou rýží, osolíme, opepříme a vložíme do zapékací mísy. Vejce rozšleháme v mléce, osolíme, opepříme a přelijeme rajčata s rýží. Vložíme do trouby a dáme zapéct na 10 minut.
-
3
Na pánvi rozpálíme olej a cibuli, papriku a rajčata na něm 4 minuty podusíme. Bílek z druhého vejce ušleháme do tuhého sněhu. Ovčí sýr a olivy rozmixujeme a okořeníme bazalkou, solí a pepřem. Zeleninu smícháme se sněhem a umixovaným sýrem s olivami, rozložíme na zapečenou rýži a dáme péct do trouby na dalších 30 minut. Po upečení ihned podáváme.