Brokolicový nákyp s gorgonzolou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Brokolice
  • 150 g Sýr Gorgonzola
  • 4 ks Rajčata
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Cibulka jarní
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 0.5 l Omáčka bešamelová
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce řepkový olej
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 868 kcal
  • Sacharidy 89 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 745 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 227.5 mg
  • Draslík 765.1 mg
  • Vláknina 10514.2 mg
  • Vitamín A 10514.2 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 146.9 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brokolici omyjeme, očistíme a rozdělíme na růžičky. Košťál oloupeme a nakrájíme na kolečka. Ve vroucí osolené vodě brokolici blanšírujeme 2 minuty, vyjmeme a necháme zchladnout.

  • 2

    Rajčata omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na kolečka. Na pánvi rozpálíme olej a opékáme na něm rajčata a cibulku asi 5 minut. Osolíme a opepříme.

  • 3

    Troubu předehřejeme na 190 stupňů Celsia. Zapékací mísu vymažeme máslem. Do bešamelové omáčky rozdrobíme gorgonzolu a mícháme, dokud se sýr nerozpustí. Poté přidáme ještě prolisovaný česnek a přidáme vejce.

  • 4

    Zapékací mísu naplníme brokolicí, rajčaty a cibulkami, osolíme a opepřeme a přelijeme bešamelovou omáčkou. Dáme zapéct do trouby.

Komentáře k receptu