Drůbeží krémová polévka s játry
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Játra kuřecí
- 300 g Kuřecí prsa
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 100 g Slanina vepřová
- 100 g Petržel kořen
- 150 g Smetana zakysaná 14%
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 2 ks Jablka
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 špetka Zázvor mletý
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Víno bílé
- 1 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 924 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 154 g
- Sodík 1354 mg
- Bílkoviny 91 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 423.6 mg
- Draslík 1581.1 mg
- Vláknina 16025 mg
- Vitamín A 16025 mg
- Vitamín B6 2.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 66.7 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuřecí prsa a kuřecí játra omyjeme a pokrájíme na tenké nudličky.
-
2
Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jadýrek a pokrájíme je na kostičky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Prorostlou uzenou slaninu pokrájíme na nudličky.
-
3
V hrnci si rozpustíme slaninu, pak k ní přidáme máslo a cibuli zpěníme. Postupně přidáme maso, jablka a játra, promícháme a dusíme pod pokličkou 5-10 minut. Pak přilijeme 1 litr slepičího bujonu a pomalu vaříme 10 minut. Během vaření do polévky přimícháme zakysanou smetanu, polévku dochutíme solí, pepřem, zázvorem a muškátovým oříškem.
-
4
Slepičí bujon [28675]:
-
5
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
-
6
Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
-
7
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
-
8
Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
-
9
Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.