Polévka s mangoldem
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 300 g Šunka krůtí
- 100 g Petržel kořen
- 200 g Mangold
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 2 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 2 ks Šalotka
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 2.5 dl Víno bílé
- 1 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 1 polévková lžíce Kerblík
- 1 polévková lžíce Hořčice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 740 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 137 g
- Sodík 1924 mg
- Bílkoviny 79 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 186.1 mg
- Draslík 1762.4 mg
- Vláknina 13698.7 mg
- Vitamín A 13698.7 mg
- Vitamín B6 1.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 80.6 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mangold omyjeme a pokrájíme na tenké nudličky. Oloupanou cibuli šalotku nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a drobně pokrájíme. Krůtí uzenou šunku pokrájíme na nudličky.
-
2
V pánvi na rozpuštěném másle zpěníme cibuli s česnekem, přidáme k ní mangold, opepříme a krátce podusíme. Přilijeme 2,5 dl piva, 7,5 dl slepičího bujonu a pokrájené uzené maso. Vaříme 5 - 7 minut, dochutíme solí, paprikou, citronovým pepřem a hořčicí.
-
3
Polévku posypeme omytým, drobně pokrájeným kerblíkem a podáváme. Slepičí bujon [28675]:
-
4
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
-
5
Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
-
6
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
-
7
Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
-
8
Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.