Krůtí pivní bujon
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 200 g Celer bulvový
- 500 g Krůtí krk
- 150 g Mrkev kořen
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 150 g Petržel kořen
- 100 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 5 ks Nové koření celé
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 2.5 dl Víno bílé
- 1 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 0.24 polévková lžíce Olej olivový
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 775 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 226 g
- Sodík 1626 mg
- Bílkoviny 89 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 283.8 mg
- Draslík 1709.8 mg
- Vláknina 18057.1 mg
- Vitamín A 18057.1 mg
- Vitamín B6 1.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 104 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Krůtí krky omyjeme, odblaníme a rozkrájíme na menší kusy.
-
2
Mrkev, celer, petržel a cibuli oloupeme, omyjeme a nakrájíme na menší kusy.
-
3
V hrnci si rozehřejeme olej a maso se zeleninou pod pokličkou podusíme. Pak přilijeme 2,5 dl světlého piva, 7,5 dl slepičího vývaru, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat přibližně 30 minut.
-
4
Vývar scedíme a dáme do druhého dne vychladit. Druhý den sebereme omastek z povrchu bujonu, pak ho přivedeme k varu a odstavíme. Ochutíme solí, posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželkou a podáváme.
-
5
Slepičí bujon [28675]:
-
6
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
-
7
Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
-
8
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
-
9
Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
-
10
Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.