Slepičí polévka s perličkou a mrkví
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 200 g Rajčata
- 400 g Perlička
- 100 g Petržel kořen
- 100 g Smetana zakysaná 14%
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 2 ks Cibule červená
- 2 špetka Zázvor mletý
- 2 špetka Hřebíček mletý
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Víno bílé
- 1 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 0.35 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 2 polévková lžíce Kapary
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 797 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 227 g
- Sodík 1065 mg
- Bílkoviny 91 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 292.1 mg
- Draslík 1532.9 mg
- Vláknina 17640.4 mg
- Vitamín A 17640.4 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 58.4 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Prsní řízky z perličky omyjeme a nakrájíme na nudličky. Mrkev oloupeme, očistíme a pokrájíme na kolečka. Oloupaný česnek prolisujeme. Petrželku opláchneme pod tekoucí vodou, necháme odkapat a drobně pokrájíme. Červenou cibuli oloupeme a drobně pokrájíme.
-
2
Rajčata omyjeme, spaříme horkou vodou, oloupeme a nadrobno pokrájíme, pak je vidličkou rozmačkáme a odložíme do misky.
-
3
V hrnci rozehřejeme máslo, na kterém zpěníme cibuli. Přidáme maso, které podusíme pod pokličkou přibližně 4 minuty, přidáme mrkev a dusíme dalších 5 minut. Přilijeme 1 litr slepičího bujonu a přivedeme k varu. Přimícháme rozmačkaná rajčata, podle chuti pepř, sůl, mletý hřebíček a mletý zázvor. Vše povaříme dalších 5 minut, přimícháme okapané konzervované kapary. Každou porci ozdobíme kopečkem zakysané smetany a posypeme petrželkou.
-
4
Slepičí bujon [28675]:
-
5
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
-
6
Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
-
7
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
-
8
Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
-
9
Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.