Slepičí polévka s perličkou a mrkví

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 150 g Mrkev kořen
  • 200 g Mrkev kořen
  • 150 g Pórek
  • 200 g Rajčata
  • 400 g Perlička
  • 100 g Petržel kořen
  • 100 g Smetana zakysaná 14%
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Česnek
  • 2 ks Cibule červená
  • 2 špetka Zázvor mletý
  • 2 špetka Hřebíček mletý
  • 1 l Voda pitná
  • 2.5 dl Víno bílé
  • 1 kg Slepice
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 0.35 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 2 polévková lžíce Kapary
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 797 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 227 g
  • Sodík 1065 mg
  • Bílkoviny 91 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 292.1 mg
  • Draslík 1532.9 mg
  • Vláknina 17640.4 mg
  • Vitamín A 17640.4 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 58.4 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Prsní řízky z perličky omyjeme a nakrájíme na nudličky. Mrkev oloupeme, očistíme a pokrájíme na kolečka. Oloupaný česnek prolisujeme. Petrželku opláchneme pod tekoucí vodou, necháme odkapat a drobně pokrájíme. Červenou cibuli oloupeme a drobně pokrájíme.

  • 2

    Rajčata omyjeme, spaříme horkou vodou, oloupeme a nadrobno pokrájíme, pak je vidličkou rozmačkáme a odložíme do misky.

  • 3

    V hrnci rozehřejeme máslo, na kterém zpěníme cibuli. Přidáme maso, které podusíme pod pokličkou přibližně 4 minuty, přidáme mrkev a dusíme dalších 5 minut. Přilijeme 1 litr slepičího bujonu a přivedeme k varu. Přimícháme rozmačkaná rajčata, podle chuti pepř, sůl, mletý hřebíček a mletý zázvor. Vše povaříme dalších 5 minut, přimícháme okapané konzervované kapary. Každou porci ozdobíme kopečkem zakysané smetany a posypeme petrželkou.

  • 4

    Slepičí bujon [28675]:

  • 5

    Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.

  • 6

    Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.

  • 7

    Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.

  • 8

    Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.

  • 9

    Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.

Komentáře k receptu