Žampionová polévka se šlehačkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Cibule
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 10 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 400 g Žampiony čerstvé
  • 40 g Mouka polohrubá
  • 400 ml Mléko polotučné
  • 5 ml Omáčka sójová
  • 60 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1000 ml Hovězí vývar základní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 381 kcal
  • Sacharidy 21 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 1635 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 56.5 mg
  • Draslík 534.7 mg
  • Vláknina 3987.5 mg
  • Vitamín A 3987.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žampiony nakrájíme na plátky, cibuli nadrobno.

  • 2

    V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme cibuli a krátce ji osmahneme. Poté k ní přidáme plátky žampionů, promícháme a necháme vysmahnout na tuk. Zaprášíme moukou a jakmile se mouka v másle rozpustí, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, zakápneme sojovou omáčkou a vaříme 30 minut. Odpařenou vodu nahradíme mlékem, necháme ještě projít varem a odstavíme.

  • 3

    Na každou porci polévky v talíři položíme vrchovatou lžíci šlehačky. Šlehačku můžeme vmíchat přímo do polévky, ale nesmí se již vařit.

Komentáře k receptu