Mořský jazyk s krémovou okurkovou omáčkou
Suroviny
- 150 g Máslo čerstvé
- 800 g Mořský jazyk
- 2 kávová lžička Estragon
- 1 ks Citrony
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Okurka salátová
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 4 polévková lžíce Víno bílé
- 4 polévková lžíce Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 588 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 36 g
- Sodík 236 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 148.2 mg
- Draslík 1322.2 mg
- Vláknina 4241.3 mg
- Vitamín A 4241.3 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.5 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 44.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Okurku oloupeme, rozkrojíme podélně, zbavíme semínek a nakrájíme na tenké plátky. Dáme do cedníku, posypeme solí, promícháme a necháme hodinu uležet. Poté propláchneme a scedíme.
-
2
V pánvi rozpustíme 125 g másla a krátce jej cca 3-4 min povaříme. Nesmí nám zhnědnout. Cedník vyložíme plátýnkem a nad miskou přes něj přecedíme přeškvařené máslo. To pak necháme odstát a vychladnout.
-
3
Mezitím si připravíme omáčku. V pánvi rozpustíme zbytek másla, přidáme najemno nasekanou šalotku a restujeme, dokud nezesklovatí. Přidáme okurku, za stálého míchání restujeme dalších 10 min. Vmícháme ocet, víno a 5-8 min povaříme, až se tekutina zredukuje na cca 2 lžíce. Vmícháme smetanu a nasekaný estragon, krátce prohřejeme. Osolíme a opepříme.
-
4
Mouku ochutíme solí a pepřem, obalíme v ní jednotlivé porce ryby. V pánvi rozpálíme přepuštěné máslo a filety v něm osmažíme z každé strany 3-5 min dozlatova. Po vyjmutí je osušíme papírovou utěrkou.
-
5
Podáváme s okurkovou omáčkou a plátky citronu.