Štika v rosolu se zeleninou
Suroviny
- 60 g Celer bulvový
- 60 g Mrkev kořen
- 300 g Okurky nakládané
- 1500 g Štika obecná
- 120 g Sůl
- 50 g Petržel - nať
- 60 g Petržel kořen
- 7 g Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 2 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 2 balení Želatina čirá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 151 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 3 g
- Sodík 6321 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 167 mg
- Draslík 193.3 mg
- Vláknina 4755.4 mg
- Vitamín A 4755.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce dáme oloupanou kořenovou zeleninu, cibuli, česnek, bobkový list, sůl, zalijeme 2 l vody a přivedeme k varu.
-
2
Vykuchanou štiku zbavíme hlavy, ocasu a ploutví a nakrájíme napříč na asi 5 cm silné podkovy. Vše přidáme do hrnce s kořenovou zeleninou a vaříme asi 20 minut. Poté vyjmeme masové podkovy, necháme okapat a rozložíme na oválnou mísu, osolíme, opeříme.
-
3
Vejce uvaříme natvrdo, ihned zchladíme a oloupeme, nakrájíme na osminky, kterými obložíme ryby na míse a posolíme. Menší nakládané okurky nakrájíme podélně na půlky a proložíme jimi osminky vajec. Nakonec v půl litru vývaru z ryby uvaříme podle návodu želatinu a zalijeme rybí podkovy i vejce a okurky a necháme ztuhnout. Servírujeme ozdobené vějířky z citronu, posypané petrželkou.