Bujon se srnčím filé
Suroviny
- 200 g Srnčí maso
- 200 g Celer bulvový
- 600 g Jelení maso
- 500 g Kosti srnčí
- 200 g Petržel kořen
- 40 g Petržel - nať
- 30 g Zázvor celý
- 40 g Celer - nať
- 200 g Mrkev kořen
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 4 ks Koření Steak 7 pepřů
- 3 ks Cibule
- 2 ks Hřebíček
- 5 ks Jalovec
- 2 ks Jalovec
- 8 ks Nakládaný zelený pepř
- 1 špetka Sůl
- 4 stroužek Česnek
- 0.5 l Víno červené
- 1.5 l Voda pitná
- 1.5 polévková lžíce Pažitka
- 0.27 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 671 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 11 g
- Sodík 771 mg
- Bílkoviny 60 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 163.3 mg
- Draslík 1505.9 mg
- Vláknina 31992.3 mg
- Vitamín A 31992.3 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 97.5 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupaný česnek propasírujeme. 2 plátky (200g) srnčího filé omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme, potřeme česnekem a pokrájíme na tenké nudličky.
-
2
Jalovec s novým kořením s pepřem roztlučeme v hmoždíři, vložíme do zvěřinového bujonu a vaříme 15 minut, pak bujon přecedíme a dáme ho znovu vařit. Když přijde k varu, přidáme do něj nudličky srnčího masa, snížíme teplotu a vaříme 15 minut. Podle potřeby dochutíme bujon solí.
-
3
Omytou pažitku pokrájíme nadrobno a každou porci bujonu s masem posypeme a podáváme.
-
4
Zvěřinový bujon [28678]:
-
5
Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
-
6
Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
-
7
V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
-
8
Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
-
9
Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.