Consommé na divoko s knedlíčky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 185 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 100 g Šunka uzená
  • 600 g Jelení maso
  • 500 g Kosti srnčí
  • 200 g Petržel kořen
  • 40 g Petržel - nať
  • 30 g Zázvor celý
  • 40 g Celer - nať
  • 200 g Mrkev kořen
  • 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 9 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 4 ks Nové koření celé
  • 1 ks Bobkový list
  • 12 ks Pepř 4 barev
  • 3 ks Cibule
  • 2 ks Hřebíček
  • 5 ks Jalovec
  • 2 ks Jalovec
  • 0.5 l Víno červené
  • 1.5 l Voda pitná
  • 0.5 polévková lžíce Řeřicha
  • 4 polévková lžíce Minerální voda perlivá
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 916 kcal
  • Sacharidy 105 g
  • Tuky 132 g
  • Sodík 174 mg
  • Bílkoviny 50 g
  • Uhlovodany 89 g
  • Cholesterol 127.5 mg
  • Draslík 1306.7 mg
  • Vláknina 110813 mg
  • Vitamín A 110813 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 94.1 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme směs na knedlíčky: Do misky si dáme nadrobno pokrájenou uzenou šunku, 1/2 lžíce omyté drobně pokrájené řeřichy, 60 g mouky a 4 lžíce minerálky. Směs dobře vymícháme a vytvarujeme z ní malé knedlíčky.

  • 2

    V hrnci si přivedeme k varu 1 litr zvěřinového bujonu.

  • 3

    V hmoždíři si roztlučeme jalovec, nové koření, bobkový list a pepř 4 barev. Koření pomalu vaříme v bujonu 15 minut, pak bujon přecedíme a dáme znovu vařit. Když přijde k varu, teplotu snížíme a vložíme do něj knedlíčky, opatrně promícháme a vaříme je 3-5 minut (musí vyplout napovrch. Podle potřeby dochutíme solí.

  • 4

    Bujon posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželkou a podáváme.

  • 5

    Zvěřinový bujon [28678]:

  • 6

    Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.

  • 7

    Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.

  • 8

    V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.

  • 9

    Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.

  • 10

    Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.

Komentáře k receptu