Zvěřinový bujon

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Jelení maso
  • 500 g Kosti srnčí
  • 200 g Celer bulvový
  • 200 g Petržel kořen
  • 30 g Zázvor celý
  • 40 g Petržel - nať
  • 40 g Celer - nať
  • 200 g Mrkev kořen
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 3 ks Cibule
  • 2 ks Hřebíček
  • 2 ks Jalovec
  • 1.5 l Voda pitná
  • 0.5 l Víno červené
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 489 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 125 g
  • Sodík 174 mg
  • Bílkoviny 40 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 127.5 mg
  • Draslík 1302.3 mg
  • Vláknina 22413.1 mg
  • Vitamín A 22413.1 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 93.3 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.

  • 2

    Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.

  • 3

    V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.

  • 4

    Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.

  • 5

    Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.

Komentáře k receptu