Jehněčí polévka po štýrsku
Suroviny
- 300 g Zelí hlávkové bílé
- 100 g Anglická slanina
- 20 g Česnekové máslo
- 750 g Jehněčí krkovice
- 200 g Kosti hovězí morkové
- 60 g Petržel - nať
- 200 g Pórek
- 60 g Celer - nať
- 200 g Květák
- 2 krajíc Chléb toastový pšeničný tmavý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 3 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 3 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 1 ks Česnek
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Cukr krupice
- 3 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 dl Víno bílé
- 1 polévková lžíce Olej sezamový
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Tykev - semena
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1415 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 116 g
- Sodík 776 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 193.9 mg
- Draslík 1528.3 mg
- Vláknina 18134.8 mg
- Vitamín A 18134.8 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 99.9 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mladé hlávkové zelí očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Očištěnou a omytou jarní cibuli pokrájíme na kolečka, anglickou slaninu nakrájíme na kostičky.
-
2
V hrnci rozehřejeme olej, dáme na něj pokrájenou slaninu a osmažíme ji dozlatova. Pak ke slanině přidáme lžíci másla, prolisovaný česnek, pokrájené zelí s cibulí, 2 špetky soli a cukru. Zelí promícháme a podusíme přibližně 5 - 8 minut. Přilijeme 1 litr čistého jehněčího vývaru, přidáme 1/2 lžičky barevného pepře a pomalu vaříme dalších 8 minut.
-
3
V pánvi si nasucho opražíme dozlatova tykvová semena.
-
4
Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. 2 krajíce tmavého chleba překrojíme a opečeme v toustovači dozlatova. Každou porci potřeme česnekovým máslem a posypeme pažitkou.
-
5
Porce zelné polévky posypeme tykvovými semínky a podáváme s opečeným česnekovým chlebem.
-
6
Jehněčí masový vývar [28495]:
-
7
Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1.5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
-
8
Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky.
-
9
V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
-
10
Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
-
11
Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.