Jehněčí bujon s chilli a skleněnými nudlemi
Suroviny
- 150 g Nudle skleněné
- 750 g Jehněčí krkovice
- 200 g Kosti hovězí morkové
- 200 g Květák
- 60 g Petržel - nať
- 200 g Pórek
- 60 g Celer - nať
- 80 ml Mléko plnotučné
- 1 kávová lžička Šalvěj čerstvá
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Chilli omáčka
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Bobkový list
- 3 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 3 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 dl Víno bílé
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1282 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 93 g
- Sodík 543 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 284.8 mg
- Draslík 1195.6 mg
- Vláknina 10549.6 mg
- Vitamín A 10549.6 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 65.9 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 141.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čistý jehněčí bujon přivedeme k varu, dáme do něj na nudličky pokrájenou šalvěj, kterou povaříme 5 minut.
-
2
V hrnečku si rozšleháme 2 vejce s 80 ml mléka a špetkou soli.
-
3
Do bujonu přimícháme skleněné (čínské) nudle, které vaříme jen 1,5 minuty, polévku ochutíme solí, pepřem, chilli omáčkou, následně opatrně vlijeme 2 rozšlehaná vejce, která nemícháme a bujon podáváme.
-
4
Jehněčí masový vývar [28495]:
-
5
Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
-
6
Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
-
7
Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
-
8
Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.