Kořeněný bujon se žloutkovými noky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 20 g Sýr kozí
  • 750 g Jehněčí krkovice
  • 60 g Petržel - nať
  • 200 g Pórek
  • 200 g Květák
  • 150 g Kosti hovězí morkové
  • 60 g Celer - nať
  • 2 kávová lžička Koriandr mletý
  • 1 kávová lžička Kmín římský
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Bobkový list
  • 3 ks Cibule
  • 4 ks Nové koření celé
  • 2 špetka Sůl
  • 3 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 dl Víno bílé
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 0.5 polévková lžíce Libeček
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 731 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 56 g
  • Sodík 474 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 293.8 mg
  • Draslík 856.8 mg
  • Vláknina 7404.7 mg
  • Vitamín A 7404.7 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 48.1 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    3 vejce uvaříme natvrdo (10 minut), pak je zchladíme, oloupeme a přepůlíme. Vyjmeme uvařené žloutky, v misce je vymícháme se solí, jedním syrovým žloutkem a nastrouhaným kozím sýrem na tužší směs, ze které vytvarujeme noky. Omytou petrželku s libečkem pokrájíme nadrobno.

  • 2

    V hrnci přivedeme k varu 1 litr čistého jehněčího vývaru, přidáme do něj mletý koriandr, kmín a žloutkové noky. Přimícháme pokrájený libeček, dochutíme solí, pepřem, vše povaříme při mírné teplotě 5 - 7 minut.

  • 3

    Bujon podáváme posypaný petrželovou natí.

  • 4

    Jehněčí masový vývar:

  • 5

    Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Necháme vařit, když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3 - 5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné a omyté cibule, kterým necháme slupku, jen je překrojíme napůl. Do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Až se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou, necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.

  • 6

    Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme. Během vaření přilijeme 2 dl bílého vína. Po hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30 - 45 minut. Až bude maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.

  • 7

    Přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme podávat s nakrájenými plátky masa.

Komentáře k receptu