Kořeněný bujon se žloutkovými noky
Suroviny
- 20 g Sýr kozí
- 750 g Jehněčí krkovice
- 60 g Petržel - nať
- 200 g Pórek
- 200 g Květák
- 150 g Kosti hovězí morkové
- 60 g Celer - nať
- 2 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 kávová lžička Kmín římský
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Bobkový list
- 3 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 2 špetka Sůl
- 3 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 dl Víno bílé
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Libeček
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 731 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 56 g
- Sodík 474 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 293.8 mg
- Draslík 856.8 mg
- Vláknina 7404.7 mg
- Vitamín A 7404.7 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48.1 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
3 vejce uvaříme natvrdo (10 minut), pak je zchladíme, oloupeme a přepůlíme. Vyjmeme uvařené žloutky, v misce je vymícháme se solí, jedním syrovým žloutkem a nastrouhaným kozím sýrem na tužší směs, ze které vytvarujeme noky. Omytou petrželku s libečkem pokrájíme nadrobno.
-
2
V hrnci přivedeme k varu 1 litr čistého jehněčího vývaru, přidáme do něj mletý koriandr, kmín a žloutkové noky. Přimícháme pokrájený libeček, dochutíme solí, pepřem, vše povaříme při mírné teplotě 5 - 7 minut.
-
3
Bujon podáváme posypaný petrželovou natí.
-
4
Jehněčí masový vývar:
-
5
Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Necháme vařit, když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3 - 5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné a omyté cibule, kterým necháme slupku, jen je překrojíme napůl. Do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Až se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou, necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
-
6
Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme. Během vaření přilijeme 2 dl bílého vína. Po hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30 - 45 minut. Až bude maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
-
7
Přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme podávat s nakrájenými plátky masa.