Telecí bujon se sýrem
Suroviny
- 100 g Gouda
- 40 g Mouka polohrubá
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Kedlubna
- 600 g Telecí maso přední
- 500 g Telecí kosti
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 2 ks Petržel kořen
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Česnek
- 1 špetka Nové koření mleté
- 1.5 l Voda pitná
- 2 cl Hruškovice
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 3 polévková lžíce Česnekové máslo
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 670 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 202 g
- Sodík 619 mg
- Bílkoviny 62 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 260.7 mg
- Draslík 1303 mg
- Vláknina 18622.8 mg
- Vitamín A 18622.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 123.3 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvý tymián a petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme. Sýr Goudu nastrouháme nahrubo a odložíme do misky. Cibuli oloupeme a drobně pokrájíme.
-
2
V hrnci rozpustíme 3 lžíce česnekového másla a cibuli zpěníme, přimícháme k ní 40 g polohrubé mouky a osmažíme ji s cibulí dozlatova. Pak přilijeme 1 litr čistého telecího bujonu. Když polévka přijde k varu, odstavíme ji z plotny, zamícháme do ní nastrouhaný sýr, 2 cl hruškovice, pokrájené bylinky, dochutíme špetkou nového koření a hned podáváme.
-
3
Telecí masový bujon [27974]:
-
4
Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
-
5
Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
-
6
Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
-
7
Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
-
8
Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.