Turecký med
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 948 kcal
- Sacharidy 118 g
- Tuky 48 g
- Sodík 54 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 118 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 854.7 mg
- Vláknina 23600 mg
- Vitamín A 23600 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.6 mg
- Vitamín E 20.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mandle a pistácie dobře opražíme. Cukr smícháme s 80 ml vody a glukózovým cukrem a uvedeme k varu. Bílky mezitím vyšleháme v tuhý sníh. Když teplota sirupu dosáhne 140 °C, přilijeme med a ohřejeme až na 143 °C.
-
2
Poté hrnec přendáme do studené vodní lázně. Přimícháme sníh a stále mícháme. Směs přelejeme do hrnce postaveného ve vařící vodní lázni a stále mícháme. Propracováváme 10 minut, poté přisypeme mandle a pistácie.
-
3
Formu, vyloženou papírem na pečení, naplníme směsí, překryjeme vršek další vrstvou papíru a necháme zcela ztuhnout.
-
4
Poté turecký med pokrájíme na libovolně velké kousky.