Vánoční pudink

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 885 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Hrozinky
  • 12 g Droždí
  • 140 g Strouhanka
  • 450 g Máslo čerstvé
  • 150 g Cukr krupice
  • 250 g Švestky sušené
  • 250 g Kandované ovoce
  • 100 g Cukr moučkový
  • 160 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 ml Rum
  • 50 ml Citronová šťáva
  • 200 ml Koňak Armaňak
  • 500 ml Voda pitná
  • 200 ml Mléko polotučné
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 3 špetka Sůl
  • 3 špetka Muškátový oříšek
  • 2 špetka Skořice mletá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1545 kcal
  • Sacharidy 203 g
  • Tuky 68 g
  • Sodík 456 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 182 g
  • Cholesterol 256.9 mg
  • Draslík 1091.9 mg
  • Vláknina 16518.8 mg
  • Vitamín A 16518.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 86.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    500 ml vody smícháme s rumem a namočíme do ní hrozinky. Oloupeme kůru z 1 citronu a necháme chvilku povařit ve vroucí vodě, poté pokrájíme na drobné kousky.

  • 2

    Smícháme mouku, 250 g másla, droždí, strouhanku, cukr a sůl. Dobře promícháme. Přilijeme mléko s rozmíchanými vejci a muškátovým oříškem. Znovu dobře promícháme. Do těsta přimícháme hrozinky, ovoce a skořici. Dále mícháme 5 minut. Poté necháme těsto odležet 6 hodin v chladu. Do odleženého těsta přimícháme 12 ml koňaku.

  • 3

    Formu vymažeme máslem a těsto do ní nalijeme. Pečeme 8 hodin při 150 °C ve vodní lázni. Před vyklopením necháme zcela vystydnout, až do podávání uchováme v chladu.

  • 4

    Před servírováním ohřejeme pudink ve vodní lázni.

  • 5

    Připravíme si brandy butter.

  • 6

    200 g másla vyšleháme společně se 48 ml koňaku, 100 g moučkového cukru, 50 ml citrónové šťávy a špetkou muškátového oříšku.

  • 7

    Před podáváním pudink nakrájíme na tenčí plátky, polijeme 100 ml koňaku a zapálíme. K plátkům přiložíme vždy trochu brandy butter.

Komentáře k receptu