Vánoční pudink
Suroviny
- 500 g Hrozinky
- 12 g Droždí
- 140 g Strouhanka
- 450 g Máslo čerstvé
- 150 g Cukr krupice
- 250 g Švestky sušené
- 250 g Kandované ovoce
- 100 g Cukr moučkový
- 160 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 ml Rum
- 50 ml Citronová šťáva
- 200 ml Koňak Armaňak
- 500 ml Voda pitná
- 200 ml Mléko polotučné
- 4 ks Vejce slepičí
- 3 špetka Sůl
- 3 špetka Muškátový oříšek
- 2 špetka Skořice mletá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1545 kcal
- Sacharidy 203 g
- Tuky 68 g
- Sodík 456 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 182 g
- Cholesterol 256.9 mg
- Draslík 1091.9 mg
- Vláknina 16518.8 mg
- Vitamín A 16518.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 86.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
500 ml vody smícháme s rumem a namočíme do ní hrozinky. Oloupeme kůru z 1 citronu a necháme chvilku povařit ve vroucí vodě, poté pokrájíme na drobné kousky.
-
2
Smícháme mouku, 250 g másla, droždí, strouhanku, cukr a sůl. Dobře promícháme. Přilijeme mléko s rozmíchanými vejci a muškátovým oříškem. Znovu dobře promícháme. Do těsta přimícháme hrozinky, ovoce a skořici. Dále mícháme 5 minut. Poté necháme těsto odležet 6 hodin v chladu. Do odleženého těsta přimícháme 12 ml koňaku.
-
3
Formu vymažeme máslem a těsto do ní nalijeme. Pečeme 8 hodin při 150 °C ve vodní lázni. Před vyklopením necháme zcela vystydnout, až do podávání uchováme v chladu.
-
4
Před servírováním ohřejeme pudink ve vodní lázni.
-
5
Připravíme si brandy butter.
-
6
200 g másla vyšleháme společně se 48 ml koňaku, 100 g moučkového cukru, 50 ml citrónové šťávy a špetkou muškátového oříšku.
-
7
Před podáváním pudink nakrájíme na tenčí plátky, polijeme 100 ml koňaku a zapálíme. K plátkům přiložíme vždy trochu brandy butter.