Rýžový nákyp s rybou
Suroviny
- 250 g Rýže tří barev
- 200 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 50 g Slanina vepřová
- 30 g Máslo čerstvé
- 200 g Smetana čerstvá ke šlehání
- 85 g Paprika sterilovaná
- 600 g Okouník mořský
- 4 ks Rajčata
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce řepkový olej
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 724 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 37 g
- Sodík 642 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 80.5 mg
- Draslík 790.8 mg
- Vláknina 4370.2 mg
- Vitamín A 4370.2 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.5 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži vaříme o 15 minut méně, než udává návod na její přípravu. Rajčata s paprikami slijeme a smícháme s nasekanými rajčaty. Podle chuti osolíme, opepříme a přidáme trochu cukru.
-
2
Omyté rybí filety osušíme, osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Rybu na straně s kůží asi čtyřikrát nařízneme. Na tenké proužky nakrájíme slaninu, kterou vložíme do připravených zářezů v rybě.
-
3
Formu na nákyp vymažeme máslem, na dno vložíme nedovařenou rýži, zeleninovou směs a navrch položíme slaninou nahoru rybí filety. Celé zaprášíme mletou paprikou.
-
4
Křížem nakrojíme rajčata, která osolíme a vložíme mezi filety. Nákyp posypeme vločkami zbylého másla. Pečeme asi 20 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
-
5
Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a na oleji osmahneme dohněda. Vyšleháme smatnu ochucenou špetkou soli a trochou cukru.
-
6
Hotový nákyp podáváme ozdobený smetanou a horkými kostičkami cibule.