Celerový telecí bujon se sýrem
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 100 g Sýr Niva (Rokfór)
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Kedlubna
- 600 g Telecí maso přední
- 500 g Telecí kosti
- 1 kávová lžička Oregano sušené
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 2 ks Petržel kořen
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 0.4 dl Sherry brandy
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 723 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 203 g
- Sodík 949 mg
- Bílkoviny 60 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 295.3 mg
- Draslík 1417.2 mg
- Vláknina 18549.2 mg
- Vitamín A 18549.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 121.8 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Celer s cibulí oloupeme a omyjeme. Celer pokrájíme kostičky, cibuli nadrobno. Čerstvé bylinky oregano s tymiánem omyjeme, osušíme a drobně pokrájíme.
-
2
V hrnci rozpálíme olej s máslem a cibuli s celerem restujeme asi 2 minuty. Pak vlijeme 1 litr telecího masového bujónu, Sherry Brandy a vše vaříme pod pokličkou při mírné teplotě asi 20 minut. Bujon odstavíme a necháme vychladnout.
-
3
Studený bujón rozmixujeme a za stálého míchání přisypeme pokrájené bylinky a zvolna přivedeme k varu. Dáváme pozor, aby se polévka nepřipálila.
-
4
Před podáváním vlijeme do celerového bujonu smetanu, přidáme nastrouhanou Nivu a ihned podáváme.
-
5
Telecí masový bujon [27974]:
-
6
Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
-
7
Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
-
8
Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
-
9
Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
-
10
Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.