Polévka s jarní zeleninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Brokolice
  • 200 g Celer bulvový
  • 200 g Mrkev kořen
  • 100 g Mrkev kořen
  • 150 g Pastinák
  • 100 g Celer řapíkatý
  • 800 g Hovězí oháňka
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 ks Ananas
  • 1 ks Rajčata
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 2 ks Šalotka
  • 1 ks Chilli paprička
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 dl Víno portské
  • 3 polévková lžíce Olej sezamový
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1197 kcal
  • Sacharidy 66 g
  • Tuky 193 g
  • Sodík 630 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 55 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 998.8 mg
  • Vláknina 14132.8 mg
  • Vitamín A 14132.8 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 81.9 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Volskou oháňku dobře omyjeme, nasekáme ji na několik kusů a v hrnci na rozpáleném oleji prudce dozlatova orestujeme. Zalijeme horkou vodou, přidáme očištěnou, omytou a nahrubo pokrájenou kořenovou zeleninu: mrkev, celer, pastinák. Doložíme koření: bobkový list, celý pepř, nové koření a oloupaný česnek. Cibule očistíme jen z vrchní slupky, rozkrojíme je napůl a v pánvi bez tuku osmažíme rozkrojené strany do zlatohněda. Takto opečené cibule i se slupkou přidáme do vývaru k oháňce a polévku pomalu vaříme přibližně 100 minut. Polévka musí jen probublávat. Půl hodiny před dovařením přidáme 1 omyté rozkrojené rajče, malou celou chilli papričku a 2 lžičky soli.

  • 2

    Mezi tím, co se nám bude vařit vývar s oháňkou, očistíme a omyjeme řapíkatý celer, petrželovou nať, mrkev, brokolici a květák. Brokolici s květákem rozdělíme na malé růžičky, řapíkatý celer a mrkev pokrájíme na tenká kolečka. Petrželovou nať kudrnku drobně pokrájíme a odložíme do misky zvlášť.

  • 3

    Uvařený vývar z oháňky scedíme a maso z oháňky obereme, pokrájíme na kousky a odložíme do misky.

  • 4

    Do vývaru dáme všechnu pokrájenou čerstvou zeleninu a pomalu ji vaříme 15-20 minut. Pak doložíme pokrájené maso, polévku dochutíme

  • 5

    1 dl ananasové šťávy, 1 dl portského vína a solí.

  • 6

    Každou porci posypeme petrželkou kudrnkou.

Komentáře k receptu