Polévka s jarní zeleninou
Suroviny
- 100 g Brokolice
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 100 g Mrkev kořen
- 150 g Pastinák
- 100 g Celer řapíkatý
- 800 g Hovězí oháňka
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Ananas
- 1 ks Rajčata
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Chilli paprička
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1 dl Víno portské
- 3 polévková lžíce Olej sezamový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1197 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 193 g
- Sodík 630 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 998.8 mg
- Vláknina 14132.8 mg
- Vitamín A 14132.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 81.9 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Volskou oháňku dobře omyjeme, nasekáme ji na několik kusů a v hrnci na rozpáleném oleji prudce dozlatova orestujeme. Zalijeme horkou vodou, přidáme očištěnou, omytou a nahrubo pokrájenou kořenovou zeleninu: mrkev, celer, pastinák. Doložíme koření: bobkový list, celý pepř, nové koření a oloupaný česnek. Cibule očistíme jen z vrchní slupky, rozkrojíme je napůl a v pánvi bez tuku osmažíme rozkrojené strany do zlatohněda. Takto opečené cibule i se slupkou přidáme do vývaru k oháňce a polévku pomalu vaříme přibližně 100 minut. Polévka musí jen probublávat. Půl hodiny před dovařením přidáme 1 omyté rozkrojené rajče, malou celou chilli papričku a 2 lžičky soli.
-
2
Mezi tím, co se nám bude vařit vývar s oháňkou, očistíme a omyjeme řapíkatý celer, petrželovou nať, mrkev, brokolici a květák. Brokolici s květákem rozdělíme na malé růžičky, řapíkatý celer a mrkev pokrájíme na tenká kolečka. Petrželovou nať kudrnku drobně pokrájíme a odložíme do misky zvlášť.
-
3
Uvařený vývar z oháňky scedíme a maso z oháňky obereme, pokrájíme na kousky a odložíme do misky.
-
4
Do vývaru dáme všechnu pokrájenou čerstvou zeleninu a pomalu ji vaříme 15-20 minut. Pak doložíme pokrájené maso, polévku dochutíme
-
5
1 dl ananasové šťávy, 1 dl portského vína a solí.
-
6
Každou porci posypeme petrželkou kudrnkou.